P-l-u-g-g-a

Dagen kommer bestå av följande:
-Plugg
-Plugg
-Plugg
-PLUGG
... och kanske en kopp te däremellan. Det har sina nackdelar att vi placerad i en Katolsk Privatskola.

Dag nummer två som sjukling IGEN verkar bli mycket spännande. Suck.

Detta är Charlotte, Melanies (äldsta vädsyster) och Adams dotter

Bara väldigt irriterande

En gång i tiden bodde jag i Sverige och vad jag vet så hade jag även ett immunförsvar. Vad som sedan hände vet jag inte riktigt men jag tror att jag lämnade det där immunförsvaret bakom mig när jag satte mig på planet för nu är jag, ännu en gång, sjuk. Efter två lektioner i skolan konstaterade jag därför att nej, detta går inte. Hosta, lätt yrsel, röst som fösvinner och snuva + skola är ej en kombination jag rekomenderar. Eftersom jag hade hört det ryktas om att man måste skriva ut sig från skolan frågade jag ett stycke klasskamrat hurvida detta var sant eller ej och fick bekräftat att japp, gå till the headoffice och säg att du mår dåligt så kontaktar dem din värdfamilj. Efter den ständiga hejdå frasen "see ya" (alla använder den ofta och mycket) släpade jag mig därför bort till detta headoffice och förklarade att jag mådde dåligt och tänkte gå hem.

"Vi måste bara ringa till din värdfamilj då" sa hon som satt där. Ja. Det var väl inget konstigt med det tänkte jag. Men sedan svarar ingen på nummer 1. Eller 2. Eller 3. "But can't I just walk home?" frågade jag då. Nepp. Vi måste ha deras tillåtelse och dem måste komma och plocka upp dig. "So we have to wait until they call me back, but I will try to call them while you're waiting". Waiting. VADÅ WAITING. Skrek min trötta hjärna inombords. För med den meningen blev jag visad till ett vilorum med blåväggar och en säng. Där fick ligga och vänta på bättre tider. Jag funderade på vad som skulle hända om dem inte fick tag i min värdfamilj. SKulle jag då vara tvungen och ligga där till skoldagens slut? Som tur var fick dem slutligen tag i min värdpappa som kom och plockade upp mig. Men helt klart ett exempel på hur få regler vi har i Sverige. Och hur nogranna dem är med vissa regler här. Suck. Nu är jag i alla fall hemma. Förövrigt känns det konstigt att säga hemma. Hemma är ju liksom i Sverige. Men vad är detta om inte ett hemma? Vet inte. Åh. Jag hatar att vara sjuk.

Ut till farmen en gång till

I lördags var det återigen dags att åka ut till farmen men denna gång inte för att testa på livet som fårfarmare, utan nu var det födelsedagsfirande av morfader, numera 80 år gammal. Lite lugnt och stillsamt var min tanke att det skulle blir. Men Aussies har en liten annan syn på det hela och istället för "lite lugnt fika med närmsta släkten" så blev det "stort släktpartaj med fet brasa och stojiga människor". Men innan alla dessa personer trillade in så blev det dags för lite bilkörning igen. Så i samma rostiga bil, med samma hål i golvet och med samma trasiga växelspak skumpade jag återigen fram. Denna gång med en jute (flakbil) bakom mig för att putta på varje gång jag gjorde fel med växelspaken eftersom det, varje gång, resulterade i att bilbatteriet la av. Efter diverse försök så lyckades jag slutligen växla utan att bilen dog (!!) och gasade sedan fram på den jordiga vägen. Alla andra bilar kommer vara lätta att köra efter denna, det är ett som är säkert. Alla instruktioner med för den delen. Det är nog svårt att köra bil. Att sedan försöka förstå instruktioner på engelska gör det hela ännu värre. Men roligt, det är det.

På kvällen trillade det i alla fall in diverse släktingar och vänner vilket visade sig vara en rolig skara människor. Däribland kusiner i samma ålder som mig vilket var en rolig överaskning. Efter en hel del mat, en brasa i valborgstorlek, skratt, prat, tittandet på byggandet av en luftballong gjord av en sopsäck samt ännu fler skratt försökte vi oss sedan på lite sömn vilket inte gick bra. Klockan fyra trillade nämligen kusiner, kompisar och bröder in  efter att ha besökt den lokala mattklubben ett par timmar. Sedan blev det inte tyst på länge. Någon gång efter halv 6 somnade några Klockan nio började folket gå upp igen. Sömn må vara överskattat ibland. Men ett par timmar till hade inte skadat. Men det var inte så mycket mer att göra. Vaknade i alla fall upp till en solig dag och det är så otroligt vackert där ute på farmen. Vidsträckta ängar, tystnad, får, hästar och kor som betar och en terass med utsikt över allt detta.

Efter lunch blev det dags att prova på en rolig aktivitet som mina värdsyskon och kusinen som bor därute hittade på för ett tag sedan. Denna aktivitet gick ut på att knyta fast en platta bakom fyrhjulingen och sedan köra bort till en vattenfylld äng/åker. Sedan sätta sig på denna platta, klamra sig fast för glatta livet och åka i full fart över ängen, ut i vattnet och jaa, helt enkelt åka som en ring efter båt, fast på en vattenfylld åker. Herregud. En knäpp, extremt rolig aktivitet i alla fall. Trots extrem trötthet. Min vädbror har förövrigt flyttat till morfäräldrarna nu eftersom han fått ett bättre jobb i närheten.

Två suddiga mobilkamerabilder från lördagen och bilkörandet.



FREEDAG

Tog en jogging/promenad/motionsrunda med Holley på eftermiddagen och fick i samma vända ett sms från Demi som sa att jag kunde hänga hos henne på kvällen med några tjejer från skolan. Efter dusch och middag blev jag därför skjusad hem till hennes hus där jag möttes av glada ansikten. Vi satt sedan och pratade, spelade kort, dansade och hade det roligt till ljudet av musik. Något släppte återigen denna kväll. Dem är så himla härliga dessa tjejer och det är fantastiskt hur bra aussiehumor och svennehumor fungerar ihop. Åh. Bra kväll. MYCKET bra kväll.

Zoooooooooooo

Igår besökte jag gymmet på nytt för att denna gång träna och inte bara titta. Mötte upp Tegan och tränade kondition till allmänt prat. Nästa vecka är det dags för "formal" (det vill säga en typ av bal) och eftersom tiden försvunnit för inhandlandet av klänning så blir det till att låna. Tegan går i den andra skolan i Ararat och hade en hel del plagg jag kunde prova och låna. Så nu hänger det 2 klänningar som är hennes i garderoben och 2 från en familjekompis. Vilken det blir återstår att se! Det var i vilket fall som helt roligt att besöka ett gym igen och ha en mysig kväll hos henne.

Idag åkte Biologyklassen till Melbourne för att gå på Zoo och studera djurs beteende. Efter tre timmar på en buss med prat och musik rullade vi in utanför parken och tillbringade sedan dagen bland djur i alla storlekar och färger. Jag såg verkligen ut som den där svenska, överentusiastiska turisten eftersom stora kameran fick följa med och hänga runt halsen. Här kommer ett smakprov på diverse random bilder...

Kate och Katie

Monique, Kate, Claudine, Maddy och Katie leker timon

Maddy

En helt vanlig dag at marian college

Skoldagen. Numera plockar jag inte ut datorer ur blåa skåp och springer in till lektioner med enbart strumpor på fötterna. Nepp. Inga mera turer till globalas fik och yoghurthämtning i matsalen. Eller timmar i fönster efter skolans slut. För numera rusar jag med långa kliv för att hinna in i hemklassrummet innan klockan tutar. Sliter ur böcker ur ett rörigt skåp och tittar på när resten ber någon slags bön som ingen riktigt tar seriöst. Klockan tutar igen och ut ur klassrummet kliver jag ut i en korridor där uniformsklädda personer vandrar till utspridda klassrum. I klassrummet sitter sedan elever i en salig röra och plockar ut pennor från pennskrin som är stora som väskor. Lektionerna enligt metoden läs-denna-text-svara-på-dem-här-frågorna och tid som går långsamt. Klockan som turar igen och elever som lämnar böcker och vandrar till cafeluckan där det lämnas toast och köps godis. Runda bord och runda pallar under ett tygtak och personer som spelar basket på en blå basketplan. Extrem humor, skratt, allmän röra och höga ljud. Vind som får oss alla att frysa. Frysa mycket. Och lärare som vadnrar runt i gula västar för att hindra elever från att gå in under rast. Klockan som tutar igen och alla som strövar till skåpen för att hämta böcker. Jag som alltid får vända för att jag glömt att jag måste ta med mig böcker till två lektioner samtidigt. Jahapp. Lektioner igen. Förbjudet att gå utanför klassrummet utan lärarens tillåtelse. Lunch. Kö vid cafeluckan bland babblande elever. Mer tid på runa pallar. Klockan som tutar. Lektion. Klockan som tutar. Hemklassrum. Information. Tack och hej. Mot skolbuss/föräldrar som plockar upp. En helt vanlig dag at marian college.



Out of uniform

Igår vaknade jag upp och tänkte dra fram skoluniformen från lådorna när det slog mig att "juste. det är ju out of uniform day" idag. Jaha. Sen då? Helt plötsligt kändes det jätte jobbigt att behöva välja kläder. Värdsyster hade dagen innan panikat över att hon inte hade något att sätta på sig. Kompisar till henne hade panik över vad de skulle sätta på sig. Plötsligt slog det mig vilken trygghet denna uniform faktiskt ger många elever på min lilla skola. Slängde på mig lite kläder och det kändes faktiskt otroligt konstigt att vandra in i skolan och se personer i normala kläder. Jag tyckte att stämmningen blev annorlunda. Inte så formell. Det var både bra och dåligt. Och otroligt intressant. För några få själar vandrade faktiskt runt i skoluniform ändå. Andra ansträngde sig extremt. Vissa kom i mjukiskläder. Något gemensamt var dock att dem allra flesta tyckte att det mest var jobbigt att sätta på sig vanliga kläder. Hm. Intressant helt klart.




Tralala

Idag tog Claudia och Demi med mig på netballmatch i en liten by 45 min ifrån Ararat. Där väntade det många välbekanta ansikten från skolan eftersom det visade sig vara footymatch mellan ett av Ararats lag och ett annat där mina värdsyskons kusin visade sig spela. Mer köttpaj och diverse andra australienska saker fyllde denna soliga dag och nu är jag trött och glad. Här kommer en extremt suddig mobilkamerabild på mig och Dani som är utbytesstudent från Colombia. Digitalkameran har gett upp och förmodligen knäppt sitt sista foto. Åh. Irriterande. Dani blev förövrigt överlycklig när jag sa några meningar på spanska till henne hemma hos Zoe igår. Det är skönt att höra att hon varit här nästan sju månader och fortfarande trivs.


Footy, får, och födelsedag

Igår fick jag pröva på livet som footyfan genom att åka till Melbourne och se på match. Aussies tidsuppfattning är lite speciell somsagt och för dem är det inte så konstigt att sitta i en bil tre timmar för att ta sig till en arena. Hm. När vi efter många timmar slutligen kom fram väntade det där blåvitklädda fans i massor. Från tåget strömmade det tusentals. Parkeringarna för överfyllda. Kort sagt. Många kom för att se detta spel.

När domaren blåste av och spelarna började röra på sig var min första tanke att jag tittade ner på ett par förvirrade myror som sprang runt och krockade i varandra. Snart insåg jag dock hur otroligt skickliga spelarna måste vara och det var en rolig match att titta på! Dock förlorade laget jag blivit beordrad att heja på men jag som ännu inte blivit ett helgalet fan kände inte att världen gick under för det. Men däremot kände jag mig allt mer som en aussie när jag satt och käkade meetpie (mkt australiensiskt) och lyssnade på massor av oförståliga slangord från människorna runt omkring mig. Jag undrar verkligen om jag också kommer prata så om ett tag.

Bilresan hem blev dock en mindre rolig upplevelse eftersom hostmedicinen slutade verka och jag drabbades av lätt andnöd och smärtande lungor. Efter några timmar av vila lättade dock det hela och jag kunde slutligen prata igen utan att få hostattacker.

Idag har jag tittat på en snubbe som klippt ca 900 får under 48 timmar. I STRÄCK. Även åkt i några av familjen gamla bilar, tittat på bilar och försökt förstå bilar. Det är en helt ny värld det där. Kvällen tillbrinagde jag hos Zoe som fyllde år tillsammans med ett litet gäng tjejer från skolan. På grund av hostan och lungorna måste jag dock ta det lugnt. Alldeles för lugnt. Fruktansvärt irriterande. Men alla är så otroligt mysiga och omtänksamma.

Försöker lägga in bilder imorgon!

Djungelvrål

Med posten kom det ett grönt paket som visade sig komma från min kära familj och innehålla GODIS. ÅH. Svenskt godis kommer alltid förbli det bästa i godisväg. En av påsarna som kom var djungelvrål. Jag sträckte genast fram påsen mot mina värdsyskon och sa SMAKA men ni kommer inte gilla detta. Värdsyster plockade misstänksamt upp den lilla svarta, vidsockerströdda godisen och stirrade länge och väl på den innan hon smakade. Så fort hon lagt den på tungan drog hela hennes ansikte ihop sig till en min av lätt förskräckelse och hon rusade sedan till närmsta papperskorg och spottade ut den kära godisen. Värdbror var lite mer tålig och gjorde sitt bästa för att tycka om dem. Det gick sådär. Kompis 1 till värdbror tog sedan en bit efter att värdsyster sagt med hög röst hur ooootroligt god denna godissort var. Han skrek "SALTY" förskräckt och klungade sedan cocacola för att få bort smaken. Kompis nr 2 till värdbror utbrast "TASTE LIKE SAND" och rusade sedan liksom värdsyster till papperskorgen och spottade ut den. Dem alla var lätt förvånade när jag sedan satt och knaprade i mig dessa små godisar. Somsagt. Svenskt godis kommer alltid förbli det bästa i godisväg.

(daim (eller DAAMN som Chelsea kallar det) och bubbliz gick dock hem hos mina kära aussiefamilj)

Det är ett spännande liv jag lever

Dag nr två som sjukling tillbringas liksom gårdagen ensam i huset. Blev ett stycke besök till doktorn i morse som dock konstaterade att jag inte lider av någon dödlig sjukdom. Hostmedicin, vila och värme rekomenderades så det blir jag och min tekopp framför heatern idag. Doktorn skulle förövrigt sätta sig på ett plan till Sverige nästa vecka för att hälsa på sin förre detta utbytesstudent. "Så nu åker jag till sommaren och du blir kvar här" Skrattade han. Jajamensan så är det. Fast jag vill fakitskt inte alls åka hem.

Livet som sjuk utbytesstudent är dock inte mer spännande än livet som sjuk hemma. Fast här kan jag ju sitta och läsa böcker hur man monterar isär och ihop en bil för att fördriva tiden. Så jag verkligen kommer hem som katolsk, tjock motorbrutta. Hm. tror jag ska gå och släppa in Holley från the dogyard nu.

Puss sålänge.

Jahapp.

Linda, 16 år, utbytesstudent, tillbringar sin tredje vecka framför heatern med halsduk runt halsen och lungor som gör ont. Detta suger.


Detta är Holley.

Skoluniform variant inte SÅÅ farlig

I lördags bjöd några av tjejerna i skolan med mig på partaj hos en vän till dem alla. Började kvällen med att bli hemkörd till Zoe som bor i ett av dem där husen man ser och undrar vem som behöver ett så stort hus. Seriöst. Hon bor i ett mansion. Där hängde jag i alla fall med henne och hennes pojkvän medan vi väntade in tre andra tjejer som jobbar på en av de lokala restaurangerna i Ararat och alltså skulle komma lite senare.

Slutligen blev vi körda (jag försöker vänja mig vid att det inte finns bussar. Det går hyfsat) till huset där det väntade massa människor med lysande accesoaren. Temat var nämligen "glowing in the dark" vilket resulterade i att alla hade på sig neonfärgade armband och dylikt. Jag möttes av en väldans massa glada människor och fick höra X- antal gånger "Youre the swedish girl right? I'm___ie" (alla namn slutar på ie. mkt förvirrande).

Till min stora lycka visade det sig att alla aussies är mycket dansglada och öppna människor som mer än gärna pratar och skämtar. Och mina globalavänner och läsare; dem spelade många, många av låtarna vi dansat till under klassfesterna till min ,återigen, stora lycka. Jag fick mig många, många skratt under kvällen och blev sedan hemkörd av maddies mamma efter att ha irrat runt och försökt lista ut vart jag bor. Mitt lokalsinne är ju som känt inte det bästa.

Jag vet att ni väntat med spänning på uniformen. Jag behöver till min stora glädje INTE bära kavaj. Inte kjol heller för den delen. Dock har jag insett att kjolen nog hade varit ett bättre alternativ än denna utstyrsel. Jag ska försöka fota en klasskamrat i de andra alternativen på uniform. Jag tror jag bär den minst uniformiga klädseln och också den mest oformliga. Hm. Jag matchar det hela med ett osminkat ansikte och omålade naglar. Men jag ska inte klaga. SÅ farlig är den inte. Ska dock försöka leta reda på ett roligare alternativ imorgon. Förövrigt bryer alla mot unifromsreglerna genom att vika upp kjolar och sminka sig ändå haha.





















Mitt rum

Fredag den trettonde

Något släppte verkligen igår. Överlevde skolan utan några större missöden. Hittade vägen till inte mindre än TVÅ klassrum själv (det är en bedrift, jag lovar). Det må vara fredag den trettonde, men det har varit en riktigt bra dag.

Nu sitter jag för första gången på länge ensam i mitt rum och njuter av att få slappna av. Njuter av att inte känna någon press över att jag borde vara social mot familj och vänner. För alla sover. På väggen rummet sittter det bilder från Sverige och stirrar på mig. Men ikväll ligger inte så många tankar i Sverige. För nu börjar livet som Aussie sakta byggas upp. Åt middag i Ararats centrum med Gabi (hon går i några av mina klasser) på en mysig liten restaurang med god pasta. Åkte sedan och hängde med värdsyskonen och deras kompisar. Alldeles strålande trevligt.

Tjohej

Glömde lunchen på diskbänken och gick vilse i skolan. Drack vatten som smakade klor och gick vilse igen. Hade biologi och hade roligt. Lite fler lektioner och ännu mer förvirring. Blev behandlad som en femåring av cookingläraren och tappade bort engelskan totalt. Men idag har jag skrattat och faktiskt haft riktigt roligt. Något släppte idag. Kanske att jag nu varit så pass många dagar i skolan att folk har insett att jag faktiskt inte är farlig, att jag kan prata engelska och att jag faktiskt kommer stanna. Det har varit en fin dag.

Cookinglektionen var dock ett äventyr där jag blev placerad i ett kök och sen förväntade sig tydligen läraren att jag skulle ha övernaturliga svenska krafter och genast veta vart alla saker fanns. Sprang runt som en idiot och letade i skåp och frågade hjälpsamma klasskramrater (vad skulle jag göra utan dem?) men jag lyckades slutligen skapa en ätbar paj. Puh. Men oj vad läraren trodde att jag var korkad och stod slutligen och pekade på en låda och sa BOX, HOME med stora rörelser. I takt med att hon minskade min ålder från 16 till 5 så försvann också min engelska. Ganska komisk situation överhuvudtaget såhär i efterhand. Hon pratade sedan med min värdsyster och förklarade läxan för henne istället för mig vilket vi båda kunnde skratta åt sen. Blir en intressant kurs det där.

Men idag fick jag ny energi. Full fart frammåt.

Hejjagärpsykisktutmattad

Tredje dagen i skolan avklarad och jag känner mig fortfarande förvirrad och borta. Men det blir bättre. Och jag har kommit till insikten att det faktiskt är så att folk är precis lika rädda och blyga för mig som jag är för dem. Hm.

Igår var jag och värdsyskonen på bio tillsammans med vänner till dem båda och såg Inception. Den lilla turen fick humöret att stiga väsentligt och förkylningen tycks faktiskt ha blåst bort. Vaknade upp i mitt iskalla rum imorse och när jag en timme senare nådde skolan insåg jag att det var dags för cooking för första gången. Jag fick grabba tag i någon random person från någon random årskurs och förvirrat fråga om vägen vilket resulterade i att hon genast visade mig dit. Alla är verkligen så himla bra på att visa vägen om jag behöver. Står jag och ser förvirrad ut kommer det alltid fram någon vändlig själ och frågar om jag behöver hjälp.

Cooking var i alla fall ett mycket annorlunda ämne. Jag blev genast inkastat i ett nytt projekt där vi ska designa en resturang som är barnanpassad (ideer välkommna jatack). Jag fick sedan panik-leta igenom massor av kokböcker efter ett vettigt recept eftersom vi tydligen ska laga mat imorgon. Det gick åt helvete så jag fick tillgång till en dator och med en vändlig klasskamrats hjälp lyckades vi slutligen översätta ett svenskt recept till engelska. På biologin fick en annan lika vänlig klasskamrat hjälpa mig eftersom jag inte fattar ett enda ord av alla mystiska uttryck. Egentligen är allt ganska enkelt, när jag väl förstår vad frågorna betyder. Eller hur djuren ser ut som frågorna inkluderar. Undervisningen är väldigt anpassad efter Australien så jag ligger lite efter där så att säga. Men när jag väl förstår engelskan, så är innehållet mycket lättförståligt. Det blir bättre.

Nu på kvällen åkte jag till gymmet för att titta på en basketmatch samt kolla utbudet av olika träningsmöjligheter. Upptäckte att lite alla möjliga personer från skolan befinner sig där och det glädjer mig att folk tycks känna igen mig och glatt hälsa och prata när dem ser mig. För det är svårt att vara uttåtriktad i skolan när samtalen i skolan ofta handlar om personer, platser och händer som jag inte vet om eller känner till. Men jag måste väl bara kämpa mig igenom första tiden. Puh. Det är ansträngande att vara utbytesstudent.

Svensk på vift

Den där utbytesförvirringen som alla pratar om hittade visst till mig också. Vissa dagar här borta är liksom vissa dagar hemma bättre än andra. Idag var en av de inte fullt så givande dagarna. Vaknade upp och insåg att jag nog fått mina värdsyskons förkylning vilket gjorde att rösten inte riktigt höll sig stadig. Gick sedan lätt vilse i skolan, hade svårt att hänga med i alla samtal, blev sjöblöt när jag skulle hämta ut min lunch från kaffeterian och hittade inte min värdfamilj efter skolan så stod åter igen i regnet och kännde mig verkligen som den där förvirrade, konstiga utbytesstudenden. Men nu känns allt bättre igen. Nya tag och en ny dag imorgon.

Har inte hunnit fota huset och familjen än så ni får nöja er med lite random bilder från nationalparken osv.



Ullullullullullull

Igår tog familjen med mig ut till morfäräldrarnas farm för att uppleva det ljuva Australienska farmlivet. Mitt bland vidsträckta åkrar och betesmarker låg deras lilla gård där det bodde två hästar, en hund och en hel drös med fåglar i olika storlekar och färger. Efter att ha jagat ponny, ätit mat och bekantat mig med morfäräldrarna körde vi fem minuter vidare till kusinens fårfarm. Där väntade det närmare tvåtusen får, en drös med hundar, kor, två hästar, en katt ja. Allt möjligt helt enkelt.

Jag har flera gånger under detta dygn stannat upp och frågat mig själv "Hur hamnade jag här?". Till exempel när jag plötsligt befann mig körandes på en fyrhjuling ut över en enorm äng med solen i ryggen. Också när jag fick se hur värdbror och värdkusin (?) försökte få liv i en bil som vi (normala) svenskar skulle ha kastat på soptippen för länge, länge sedan. Ja, särskilt när jag stod och frustrerat stod och puttade på en sådan där gammal bil för att få motorn att gå igång så frågade jag mig själv hur detta egentligen gick till. Hur hamnade jag på en Australiensisk farm mitt ute i ingenstans? Jag vet fortfarande inte riktigt. Det där med att springa/putta igång bilar var för övrigt något som kanske upprepades lite för många gånger under dygnet...

En av dessa gånger när jag fick putta igång en bil var dock när jag själv skulle få köra en av dessa. (STS börbjuder mig att köra på vägar, men i leriga, livsfarliga hagar är tydligen helt okej). Bilen jag pratar om var defnitivt av den sorten som jag under normala omständigheter skulle ha kastat en blick på och konstaterat att den bilen, den kommer aldrig brumma mer. Men en numera mer kunnig Linda fick allt se att med lite bilbatterier, ganska mycket kroppsstyrka från fyra tappra själar och ett stycke tålamod kan få vilken bil (skrothög) att fungera. Plötsligt så körde jag alltså denna bil runt på åkern och fick leran att spruta kring hjulen! Det trots att det var hål i golvet på den (japp, rakt under växelspaken kunde jag se gräset därunder) och rost på varenda bit av bilen. Det var fruktansvärt roligt.

Istället för att köra tillbaka hem till Ararat på kvällen beslutade vi oss för (jag och värdyskonen) att sova kvar och hjälpa till på farmen under nästkommande dag eftersom skolorna ändå var stängda. På så sätt fick jag alltså (nästan) leva som en fårfarmare under en dag. Det livet inkluderade att skumpa fram i en bil för att valla får, se på när får klipptes, sortera ull, pressa ull, rensa ull, bära ull, sopa ull och massor av andra saker med ordet ull inkluderat. Fick en snabbkurs i ullhantering av entusiastiska fårklippare och upptäckte även att jag tydligen har en viss talang för det där med ullhantering. När vi på kvällen rörde oss tillbaka mot Ararat luktade jag och såg ut som ett får eftersom ullen fastnat både i hår och kläder. Men det var det värt. Helt klart.

Kom precis hem från middag hos familjevänner och imorgon är det dags för skola igen. Jag är sämst på att lägga upp bilder jag vet. Jag är dock tyvärr lika dålig på att fota. Men internet är segt och tiden knapp. Vad borde jag för övrigt skriva här egentligen? Kommentera lite om ni saknar något, om jag missar något viktigt ni undrar. Åh. Hälsa Sverige.

Bland blåa uniformer

Igår tog värdbror med mig på en tur till nationalparken som ligger 30 min med bil här ifrån. I hans blåa bil gasade vi fram längs vägarna som går genom aller av träd, brevid enorma slätter och förbi får och kor som betar. Jag konstaterade också att längs vägkanterna så sitter det inte längre skyltar som varnar för älgar, utan här varnas det för kängurus runt varje sväng. Anledningen till det förstod jag inte riktigt förens vi stannade bilen för att gå och hälsa på en stor flock med kängurus! Där stod de där mystiska djuren fridfullt på en äng och snappade åt sig grässtrån från marken.

Vi åkte sedan upp högt, högt på ett berg för att titta på utsikten som var något helt otroligt. Bergen, sjöarna, skogarna. Ja, allt det där är helt fantastiskt. På kvällen var det musikkväll på Ararats lokala pub så familjen tog med mig dit för att lyssna på diverse vänner som spelade. Stämmningen var sådär fantastisk som det nog bara kan vara på platser där alla nästan känner alla. Fick alltså ta del av den glada kulturen här med alla sina knäppa och humorfyllda människor. Under kvällen så insåg jag också hur bra detta år faktiskt kommer att bli.

Imorse vaknade jag upp och insåg att det var dags för den där skrämmande första skoldagen. Ur lådan drog jag ut kläderna som bildar Marian College skoluniform. Jag tittade mig sedan i spegeln och konstaterade att detta nog inte var något jag skulle sätta på mig i vanliga fall. Lovar att fota mig själv i denna utstyrsel och lägga upp!

Korridorena i skolan var fulla av blåklädda ungdomar som alla skrattade högt och som säkert vandrade in i klassrummen. En vilsen jag fick hjälp till de rätta klassrummen och sen bestod utmaningen i att försöka förstå detta mystiska skolsystem. Men eleverna tog emot mig med öppna armar och snart blev även jag en av de där skrattande personerna. Frågorna om Sverige smög sig också in lite här och där, "är alla svenska tjejer blonda?? Jag har hört det." eller "Vet du vad basket är?? Har ni det i Schweitz, jag menar Sverige?". Ja. Ni fattar.

Skollunchen kändes som att jag blivit förflyttad in i en av de där high school filmerna. Vid mitt bord satt det en rad tjattrande elever som skvallrade fritt och pekade ut över skolgården för att tala om vilka som var knäppa osv.osv. Men glada är dem alla. Och trevliga. Jag tror att jag kommer trivas bra. Mycket bra.


Nu har min dator internet men bilduppladningen går segt pga segt internet. Men det kommer. Jag lovar.

Rubriker ar alltid lika svara att hitta pa

Vardagen. Ganska konstigt att den redan infunnit sig. Pratar med min vardfamilj, dricker te, myser framfor tvn, lyssnar till skratten fran alla mina vardsyskons kompisar som hanger har om kvallarna och myser med familjens hund. Fick for forsta gangen prova pa "footy" (dvs aus. fotboll) i forrigar. Tog en joggingtur igar till min vardsyster stora chock. (springa frivilligt, det maste man ju vara dum i huvudet for att gora! haha) Nar jag sedan star och diskar och far anstranga mig for att inte sta och skratta i min ensamhet sa vet jag att vardagen har nere ar en valdans bra vardag.

Imorgon borjar skolan och amnena jag valt ar physical education, cooking, human and health devolopment (ska tydligen fa ta hand om en docka som skriker. Hm.) ,biology samt de obligatoriska amnena math, english och religious education. Kommer som kant ga i en katolsk skola sa det sistnamnda amnet kan bli en intressant upplevelse. Eftersom det ar mitt i terminen var valet av amnen dock inte sa mycket till val eftersom vissa amnen ar svara att borja med mitt i en termin.

Livet flyter alltsa pa bra har nere. Vill sa garna visa er massor av bilder! Ah. Fixar internet till min data snart.

Puss och kram salange!




I en bla bil runt pa ett gront berg

Igar kvall fick jag for forsta gangen kanslan av att JA jag ar i Australien. Anledningen till det var att Chelsea och Steven tog med mig pa en tur i en av deras bilar upp till en utkikspunkt som kallas "One tree hill". Men eftersom jag numera bor i ett samhalle dar ungdomarna roar sig med att testa hur bra deras bilar haller sa slutade inte turen pa toppen, utan vi korde istallet in pa en jordig vag som klattrade langs berget. Det var alltsa forst nar vi skumpade fram over stock och sten i den Australienska skogen som jag borjade forsta att "nej. jag ar inte i Sverige langre". Nar det sedan hoppade en kanguru over skogsvagen blev jag annu mer overtygad om att jag faktiskt lamnat vart avlanga land.

Efter att ha fortsatt runt i Ararat och sett lite alla mojliga platser atervande vi till huset. Familjen ar otroligt oppen och har hanger vanner till mina vardsyskon lite hela tiden och roar sig med flipperspel mm. som familjen har (?). Jetlagen borjar slappa och igar lyckades jag nog faktiskt gora mig hyfsad forstadd och fick mig ett gott skratt nar Steven och en av hans kompisar forokte uttala de svenska meningarna pa en kortlek jag kopt till dem.  

Kvallen avslutades med att Chelsea forsokte lara mig att spela trummor. Det ar svart men oj vad kul det ar!

Lagger in bilder nar jag fatt internet till min egen dator!

(och ah. maila mig massa med Sverigeskvaller. Om Emmaboda (ni som var dar). Om livet. Ja allt det dar)


Tredje dagen i Ararat

En flygresa som varade i ett och ett halvt dygn. Tva flygplansmiddagar. Tva flygplansfrukostar. 51 STS studenter. 9 svenskar. 2+1 h somn. Klockan 15:40 den 29e juli lyfte planet fran Arlanda. Klockan 03:00 svensk tid den 31 juli nadde jag och 16 andra studenter Melbourne.

Pa flygplatsen i Melbourne mottes vi av alla vardfamiljer. Forsta motet med familjen blev minst sagt roligt eftersom fel familj tog emot mig med oppna armar haha. Den STS ansvariga visade mig namligen till en familj som ocksa skulle ta emot en Linda. Familjen utbrats "Du ser sa annorlunda ut, har du fargat haret?" Jag var minst lika forvirrad med konstaterade att dem liksom jag kanske sag annorlunda ut i verkligheten. Nagra sekunder senare hittade dock ratt Linda till familjen och forvirring slappte. Vid bagagebanden vantade dock min riktiga familj och motet jag fasat for blev inte alls sa farligt.

Min vardfamilj bestar av mina tva vardforaldrar och deras tva (av tre) barn, Chelsea 14 (15 iar) och Steven 18. Dem har aven en aldre dotter som ar gift och bor med sin man och sin tolv veckor gamla dotter. I huset i Ararat bor aven familjens hund och tva faglar.

Pavag fran flygplatsen stannade vi till vid vanner till familjen och jag kannde mig mest som ett trott mongo efter flygresan. Familjen skamtade dock pa glatt! Nar vi efter nagra timmar rorde oss mot deras hem i Ararat var jag sa trott att jag inte kunde halla ogonen oppna och somnade med huvudet lutat mot den lilla gosedjurskoalan familjen gett mig i present.

Efter drygt tva timmar i bilen nadde vi slutligen Ararat. Trots att jag holl pa att svimma av trotthet lyckades jag anda snappa upp hur fantastiskt vackert det ar runt detta lilla samhalle. Bergen stracker sig som en mur en bit bort och daremellan ar det oppet landskap med enorma trad. I Ararat bor det ca 10 000 manniskor. Liten och galet langt bort fran storstader med svenska matt matt. Helt normalt med Australien matt matta.

Familjen bor i ett litet hus ganska nara Ararats centrum. Nar jag klev ut ur bilen blev jag visad till ett mysigt rum med en stor sang. Det hade da gatt 48 timmar sedan jag vaknade i Sverige. Jag bad om ursakt till familjen och dackade totalt i sangen. Glad. Men chockad och nervos. 

Jag har nu tillbringat tva dagar i Ararat och har redan insett vilken underbar familj jag blivit placerad i. Humorn flodar och jag har ganska svart att hanga med i deras mystiska engelska men dom ar otroligt omtanksamma.

Min arskurs ar ivag pa skidresa som jag missade sa jag borjar forst pa fredag. Besokte dock skolan idag och i korridoren vandrade en hel del skoluniformkladda Aussies. Jag har kopt en egen uniform nu. Den kunde ha varit varre. och battre. Helt klart.

Familjen ar foovrigt besatt av bilar och har sju bilar pa tomten. Ytterligare sju hos vanner. Alla vanner har massa bilar. Alla ar besatta av bilar. Typ.

Sa det jag insett om detta stora land an ar att.
- Vegimate ar inte ackligt. Men inte gott.
- Husen ar kalla
- Accenten ar galet svar att forsta
- Alla har galet mycket humor

Australien. Inte forstar jag att jag ar i Australien aven fast det gatt tva dagar. Rorigt inlagg men jag skriver pa familjen dator och vill inte tillbringa allt for mycket tid framfor den.

Halsningar fran Aussieland.


RSS 2.0